Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

XHMEIA Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ - Επαναληπτικό διαγώνισμα (Κεφάλαιο 1)

Το παρακάτω επαναληπτικό διαγώνισμα είναι πάνω στο 1ο κεφάλαιο της Χημείας Α΄ Λυκείου, και συγκεκριμένα στις ενότητες 1.3 και 1.5.

XHMEIA B΄ ΛΥΚΕΙΟΥ - Επαναληπτικό διαγώνισμα (Κεφάλαιο 1)

Το παρακάτω επαναληπτικό διαγώνισμα είναι πάνω στο 1ο κεφάλαιο της Χημείας Β΄ Λυκείου, δηλαδή ομόλογες σειρές, ονοματολογία οργανικών ενώσεων και ισομέρεια

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΧΗΜΕΙΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ - Επανάληψη στο 1ο Κεφάλαιο (online test)

Αν θέλετε να κάνετε μια τελευταία επανάληψη στη θεωρία του 1ου κεφαλαίου (Ομόλογες σειρές - Ονοματολογία - Ισομέρεια) της Χημείας Β΄ Λυκείου Γενικής Παιδείας μπορείτε να απαντήσετε σε online ερωτήσεις τύπου Σωστό ή Λάθος και να δείτε αυτόματα τις σωστές απαντήσεις.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ - Επανάληψη στο 1ο Κεφάλαιο (online test)

Με αφορμή το 1ο Επαναληπτικό Διαγώνισμα την επόμενη Κυριακή (25-10-2016) στο φροντιστήριο ΑΛΜΑ μπορείτε να κάνετε μια καλή επανάληψη στην ύλη που έχουμε κάνει μέχρι τώρα και που θα εξεταστείτε στο διαγώνισμα. 



Ύλη διαγωνίσματος:
Σχολικό Βιβλίο: Από το κεφάλαιο 1, την ενότητα 1.3. (Δομικά σωματίδια της ύλης - Δομή ατόμου - Ατομικός αριθμός - Μαζικός αριθμός - Ισότοπα) και την ενότητα 1.5. (Ταξινόμηση της ύλης - Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων – Διαλυτότητα)


Σε αυτή την ανάρτηση μπορείτε να βρείτε online τεστ σε ερωτήσεις τύπου Σωστό ή Λάθος, πολλαπλής επιλογής, ενδεικτικές ασκήσεις, τα θέματα της τράπεζας θεμάτων για το 1ο κεφάλαιο (με λύσεις) καθώς και ένα επαναληπτικό διαγώνισμα. Τα τεστ είναι ταξινομημένα σε υποενότητες για να μπορείτε να τα κάνετε σταδιακά. 

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Νόμπελ Χημείας 2015

Για το έργο τους στην αποκωδικοποίηση του DNA κέρδισαν το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας οι Τόμας Λίνταλ, Πολ Μόντριτς και Αζίζ Σανκάρ.
Ο Σουηδός Τόμας Λίντατ, ο Αμερικανός Πολ Μόντριτς και ο Τουρκο-Αμερικανός Αζίζ Σαντζάρ βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας 2015 για τις εργασίες τους σχετικά με τον ρόλο των κυττάρων στην αποκατάσταση βλαβών του DNA και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών στην ανάπτυξη θεραπειών για τον καρκίνο.
"Η εργασία τους πρόσφερε θεμελιώδη γνώση για τον τρόπο με τον οποίο ένα ζωντανό κύτταρο λειτουργεί και χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.
Οι τρεις επιστήμονες που μελέτησαν "την εργαλειοθήκη των κυττάρων" βραβεύονται για "τη μελέτη τους στην αποκατάσταση βλαβών του DNA" που έχουν προκληθεί, για παράδειγμα, από την υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με την Ακαδημία.
Απέδειξαν "σε μοριακό επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αποκαθιστούν τις βλάβες του DNA και διασώζουν τις γενετικές πληροφορίες. Οι εργασίες τους προσέφεραν θεμελιώδη γνώση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα ζωντανό κύτταρο και χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο".

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΧΗΜΕΙΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ - Ηλεκτρολυτική διάσταση και ιοντισμός (Βίντεο)

Ηλεκτρολυτική διάσταση

Το νερό είναι ο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος διαλύτης, εξαιτίας της μεγάλης διαλυτικής του ικανότητας που οφείλεται στη δομή του μορίου του. Στις ιοντικές ενώσεις τα ιόντα προϋπάρχουν στο κρυσταλλικό πλέγμα (ιοντικός κρύσταλλος) και συγκρατούνται με δυνάμεις ηλεκτροστατικής φύσης (δυνάμεις Coulomb). Όταν μια ιοντική ένωση διαλυθεί στο νερό, το κρυσταλλικό πλέγμα καταστρέφεται λόγω της επίδρασης των δίπολων μορίων του νερού. Με αυτή τη διαδικασία τα ιόντα της ιοντικής ένωσης ελευθερώνονται στο διάλυμα. Το φαινόμενο αυτό, ονομάζεται διάσταση.

       Ηλεκτρολυτική διάσταση (ή διάσταση) στις ιοντικές ενώσεις είναι η απομάκρυνση των ιόντων               του κρυσταλλικού πλέγματος, κατά τη διάλυση των ιοντικών ενώσεων στο νερό.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΧΗΜΕΙΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ - 1ο Επαναληπτικό Διαγώνισμα (Οξειδοαναγωγή, Θερμοχημεία, Χημική Κινητική, Χημική Ισορροπία)

Το παρακάτω επαναληπτικό διαγώνισμα είναι πάνω στην ύλη που μπήκε φέτος για πρώτη φορά στην Γ Λυκείου, δηλαδή στα 4 πρώτα κεφάλαια του νέου σχολικού βιβλίου. 
Τα κεφάλαια αυτά είναι τα εξής:
     1. Οξειδοαναγωγή
     2.  Θερμοχημεία
     3. Χημική Κινητική
     4. Χημική Ισορροπία

Τα θέματα του διαγωνίσματος είναι εδώ.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ - Διαλύματα και παρασκευή διαλυμάτων. Διαδραστικές εφαρμογές προσομοίωσης.


Ως Διάλυμα στη Χημεία χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε ομοιογενές μίγμα δύο ή περισσοτέρων ουσιών. Δηλαδή το μίγμα εκείνο στο οποίο μια χημική ουσία είναι πλήρως διαλυμένη μέσα σε μια άλλη. Το χαρακτηριστικό του διαλύματος σε σχέση με το αιώρημα είναι ότι η σύστασή του είναι ακριβώς η ίδια σε οποιοδήποτε σημείο του. 

Γενικά ένα διάλυµα αποτελείται από τη διαλυµένη ουσία ( π.χ. αλάτι) και το διαλύτη (π.χ. νερό). Το νερό είναι ένας πολύ σηµαντικός διαλύτης, διαλύει πολλές ουσίες, είναι φθηνό, άφθονο και ακίνδυνο. Αν ο διαλύτης είναι το νερό τότε το διάλυµα λέγεται υδατικό
Επίσης αν σε κάποιο διάλυµα δεν αναφέρεται ο διαλύτης τότε εννοείται ότι διαλύτης είναι το νερό. Άλλοι γνωστοί διαλύτες είναι το οινόπνευµα , ο αιθέρας, η βενζίνη κ.ά.