Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ατομικά Τροχιακά

Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται τα σχήματα των ατομικών τροχιακών s, p και d σε 3D


Το ατομικό τροχιακό είναι έννοια η οποία εισήχθη στις αρχές του 20ού αιώνα μέσω της κβαντικής θεωρίας και η οποία προσδιορίζει μια περιοχή του τρισδιάστατου χώρου στην οποία υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί το ηλεκτρόνιο ενός ατόμου. Κάθε ηλεκτρόνιο ενός ατόμου βρίσκεται σε ένα ορισμένο τροχιακό.

Η λέξη “τροχιακό” έκανε την εμφάνισή της στo λεξιλόγιo της επιστήμης το έτος 1932 προτεινόμενη από τον Αμερικανό φυσικό και χημικό Ρόμπερτ Μιούλικεν. Η λύση της εξίσωσης Schrödinger δίνει ένα σύνολο κυματοσυναρτήσεων καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη τιμή ενέργειας του ηλεκτρονίου και περιγράφει μία συγκεκριμένη ηλεκτρονιακή ενεργειακή κατάσταση· η κυματοσυνάρτηση αυτή ονομάζεται “τροχιακό” του ηλεκτρονίου.

Η επίλυση της εξίσωσης Schrödinger οδηγεί στις κυματοσυναρτήσεις ψ, οι οποίες περιγράφουν την κατάσταση του ηλεκτρονίου με ορισμένη ενέργεια (Εn) και ονομάζονται ατομικά τροχιακά. Η ονομασία αυτή δόθηκε για να τιμηθεί η προσφορά του Bohr.

Τα ατομικά τροχιακά αποτελούν συναρτήσεις θέσης του ηλεκτρονίου στο άτομο π.χ. είναι της μορφής ψ(x, y, z), όπου x, y, z είναι οι συντεταγμένες που καθορίζουν τη θέση του ηλεκτρονίου γύρω από τον πυρήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου